ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı: 2001/262
Karar Sayısı : 2001/80
Karar Günü : 1.5.2001
R.G. Tarih-Sayı :24.05.2001'de tebliğ edildi.
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi
İTİRAZIN KONUSU : 29.6.1956 günlü, 6762 sayılı "Türk Ticaret Kanunu"nun 64. maddesinin, birinci fıkrasının son paragrafının "...bir aydan bir yıla kadar hapis..."; ikinci fıkrasının "...altı aydan aşağı olmamak üzere hapis..." bölümlerinin, Anayasa'nın 2. ve 90. maddelerine aykırılığı savıyla iptali istemidir.
I- İLK İNCELEME
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nün 8. maddesi gereğince yapılan ilk inceleme toplantısında, dava dosyası ve ekleri, ilk inceleme raporu, itiraz konusu yasa kuralı, dayanılan Anayasa kuralları, bunların gerekçeleri ve diğer belgeler okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasa'nın 152. ve 2949 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 28. maddelerine göre, mahkemeler, bakmakta oldukları davalarda uygulayacakları kanun ya da kanun hükmünde kararname kurallarını Anayasa'ya aykırı görürler veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık savının ciddî olduğu kanısına varırlarsa, o hükmün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayayetkilidirler. Ancak, bu kurallar uyarınca bir mahkemenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilmesi için, elinde yöntemince açılmış ve görevine giren bir davanın bulunması gerekmektedir.
Olayda, Mahkeme'nin bakmakta olduğu dava, davalı şirketin gerçek dışı yanıltıcı beyanlarla davacı şirketten kitapalınmasına engel olarak haksız rekabette bulunduğu savıyla Türk Ticaret Kanunu'nun 57. ve 64. maddelerine görecezalandırılması istemiyle açılmıştır.
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 1. maddesinde "Mahkemelerin görevlerini kanun gösterir"; 7. maddesinde de "Davaya bakan Mahkeme,muhakemenin her hal ve derecesinde davayı görmek vazifesi olup olmadığına resen karar verebilir" denilmektedir.
825 sayılı Ceza Kanununun Mevkii Mer'iyete Vaz'ına Müteallik Kanun'un 29. maddesinde, sulh ceza mahkemesininyetkisi 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 421.maddesinde deağır ceza mahkemesinin yetkisi gösterilmiştir. Türk Ticaret Kanunu'nun itiraz konusu 64. maddesinde belirtilen suç ise bu maddelerin kapsamı dışında kalmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davaya bakmakla görevli Mahkeme Sulh Ceza Mahkemesi değil Asliye Ceza Mahkemesi olduğundan başvurunun, Mahkeme'nin yetkisizliği nedeniyle reddi gerekir.
II- SONUÇ
29.6.1956 günlü,6762 sayılı"Türk Ticaret Kanunu"nun64. maddesinin;
A- Birinci fıkrasının son paragrafının"...biraydan bir yıla kadar hapis....",
B- İkinci fıkrasının "...altı aydan aşağı olmamak üzere hapis...",
bölümlerine ilişkin başvurunun, Mahkeme'nin yetkisizliği nedeniyle REDDİNE, 1.5.2001 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
Başkan
Mustafa BUMİN
Başkanvekili
Haşim KILIÇ
Üye
Samia AKBULUT
Yalçın ACARGÜN
Sacit ADALI
Ali HÜNER
Fulya KANTARCIOĞLU
Rüştü SÖNMEZ
Ertuğrul ERSOY
Tülay TUĞCU
Ahmet AKYALÇIN