“…
Pasinler Cumhuriyet Başsavcılığının 21/12/2015 tarih ve 2015/378 sayılı iddianamesi sanıklar hakkında 1163 sayılı Kooperatif Kanunu’nun EK2-2. Fıkrası uyarınca; mahkememize kamu davası açıldığı anlaşılmıştır.
29/03/2016 tarihli celsede söz konusu 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun EK.2/2. Fıkrası 1982 sayılı Anayasamızın 171. maddesine aykırı olduğu kanaati ile kanun hükmünün iptali için dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderildiği anlaşılmıştır
1163 sayılı Kanunun EK2-2. Fıkrasında “Genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri ile 2 nci maddenin dördüncü fıkrasına, 8 inci maddenin ikinci fıkrasına, 16 ncı maddenin birinci fıkrasına, 66 ncı maddenin ikinci fıkrasına ve 90 inci maddenin üçüncü fıkrasına aykırı hareket eden kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri altı aya kadar hapis ve otuz günden üçyüz güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar.” şeklinde hüküm yer aldığı anlaşılmıştır.
Anayasamızın Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması başlıklı 13. maddesi “(Değişik: 3.10.2001-4709/2 md.) Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”
Anayasamızın Çalışma ve sözleşme hürriyeti başlıklı 48. maddesi “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir. Devlet, özel teşebbüslerin millî ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır.”
Anayasamızın kooperatifçiliğin geliştirilmesi başlıklı 171. maddesi “Devlet millî ekonominin yararlarını dikkate alarak, öncelikle üretimin artırılmasını ve tüketicinin korunmasını amaçlayan kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayacak tedbirleri alır.”
Yukarıda bahsettiğimiz hükümler ile 1982 sayılı Anayasamız bir bütünü ile beraber 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun EK 2-2 fıkrası birlikte değerlendirildiğinde; Devlet bir yandan Anayasal hüküm olan Kooperatifçiliğin geliştirilmesi için ilgili tedbirleri alacak bir yandan da olağan genel kurul toplantısını yapmamaktan kaynaklı kişilere EK 2/2 fıkrasında ön görülen ağır cezai müeyyide uygulayacak olması Anayasa’nın özüne ve ilgili Anayasal hükümlere aykırı olduğu açıktır.
Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığımız hususlar ve resen nazara alınacak diğer huşular ile birlikte 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun Ek. 2/2. Fıkrasının iptaline karar verilmesini arz ederiz.”
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 2016/41
Karar Sayısı : 2016/39
Karar Tarihi : 26.5.2016
R.G. Tarih – Sayısı : Tebliğ edildi
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN: Pasinler Asliye Ceza Mahkemesi
İTİRAZIN KONUSU: 24.4.1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun, 23.1.2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanun’un 340. maddesiyle değiştirilen ek 2. maddesinin (2) numaralı fıkrasının Anayasa’nın 13., 48. ve 171. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebidir.
OLAY: Şüpheliler hakkında Yönetim Kurulu üyesi oldukları kooperatifin genel kurulunu olağan toplantıya çağırmamak suçundan açılan kamu davasında, itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme, iptali için başvurmuştur.
I- İPTALİ İSTENİLEN KANUN HÜKMÜ
Kanun’un itiraz konusu kuralın da yer aldığı ek 2. maddesi şöyledir:
“Ek Madde 2- (Ek: 6/10/1988 - 3476/26 md.; Değişik: 23/1/2008-5728/340 md.)
1. 8 inci maddenin üçüncü fıkrasına, 16 ncı maddenin beşinci fıkrasına, 56 ncı maddenin altıncı fıkrasına, 59 uncu maddenin dördüncü, altıncı, yedinci ve sekizinci fıkralarına ve 90 ıncı maddenin beşinci fıkrasına aykırı hareket eden kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri ve memurları üç aydan iki yıla kadar hapis ve elli günden beşyüz güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar.
2. Genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri ile 2 nci maddenin dördüncü fıkrasına, 8 inci maddenin ikinci fıkrasına, 16 ncı maddenin birinci fıkrasına, 66 ncı maddenin ikinci fıkrasına ve 90 ıncı maddenin üçüncü fıkrasına aykırı hareket eden kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri altı aya kadar hapis ve otuz günden üçyüz güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar.
3. 56 ncı maddenin ikinci ve dördüncü fıkralarına, 66 ve 67 nci maddeye aykırı hareket eden kooperatif ve üst kuruluşlarının denetim kurulu üyeleri bir aydan altı aya kadar hapis ve otuz günden üçyüz güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar.
İlgili bakanlık, kooperatifler ve üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile memurları hakkında görevlerine ilişkin olarak işledikleri suçlardan dolayı açılan kamu davalarına katılma talebinde bulunabilir.”
II- İLK İNCELEME
1. Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü hükümleri gereğince yapılan ilk inceleme toplantısında, başvuru kararı ve ekleri, Raportör Ümit DENİZ tarafından hazırlanan ilk inceleme raporu, itiraz konusu kanun hükmü okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
2. Anayasa’nın 152. ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 40. maddelerine göre, Anayasa Mahkemesine itiraz yoluyla yapılacak başvurular itiraz yoluna başvuran mahkemenin bakmakta olduğu davada uygulayacağı kanun kuralı ile sınırlıdır.
3. Kanun’un ek 2. maddesinin “Genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri ile 2 nci maddenin dördüncü fıkrasına, 8 inci maddenin ikinci fıkrasına, 16 ncı maddenin birinci fıkrasına, 66 ncı maddenin ikinci fıkrasına ve 90 ıncı maddenin üçüncü fıkrasına aykırı hareket eden kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri altı aya kadar hapis ve otuz günden üçyüz güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar.” şeklindeki itiraz konusu (2) numaralı fıkrası, kooperatif yönetim kurulu üyelerinin genel kurulu olağan toplantıya çağırmamaları durumu ile Kanun’un 2. maddesinin (4) numaralı fıkrasında, 8. maddesinin (2) numaralı fıkrasında, 16. maddesinin (1) numaralı fıkrasında, 66. maddesinin (2) numaralı fıkrasında ve 90. maddesinin (3) numaralı fıkrasında kendilerine yüklenen diğer görevleri yerine getirmemeleriyle ilgili olarak ceza sorumluluklarını düzenlemektedir.
4. Başvuran mahkemenin baktığı dava ise genel kurulu olağan toplantıya çağrılmayan yönetim kurulu üyeleriyle ilgilidir. Dolayısıyla, itiraz konusu kuralda geçen “2 nci maddenin dördüncü fıkrasına, 8 inci maddenin ikinci fıkrasına, 16 ncı maddenin birinci fıkrasına, 66 ncı maddenin ikinci fıkrasına ve 90 ıncı maddenin üçüncü fıkrasına” aykırı hareket edildiği iddiası ile açılmış bir kamu davası bulunmamaktadır. Bu nedenle esasa ilişkin incelemenin kuralda yer alan “Genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri ile…” ibaresiyle sınırlı olarak yapılması gerekmektedir.
5. Öte yandan, Anayasa’nın “Anayasaya aykırılığın diğer mahkemelerde ileri sürülmesi” başlıklı 152. maddesinin son fıkrasında, “Anayasa Mahkemesinin işin esasına girerek verdiği red kararının Resmî Gazetede yayımlanmasından sonra on yıl geçmedikçe aynı kanun hükmünün Anayasaya aykırılığı iddiasıyla tekrar başvuruda bulunulamaz.”; 6216 sayılı Kanun’un “Başvuruya engel durumlar” başlıklı 41. maddesinin (1) numaralı fıkrasında ise “Mahkemenin işin esasına girerek verdiği ret kararının Resmî Gazetede yayımlanmasından itibaren on yıl geçmedikçe aynı kanun hükmünün Anayasaya aykırılığı iddiasıyla itiraz başvurusu yapılamaz.” hükümlerine yer verilmiştir.
6. Kooperatifler Kanunu’nun ek 2. maddesinin (2) numaralı fıkrasına yönelik olarak daha önce yapılan itiraz başvurusu, Anayasa Mahkemesinin 27.3.2014 tarihli ve E.2013/128, K.2014/66 sayılı kararıyla “Genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri ile…” ibaresi ile sınırlı olarak incelenmiş ve kuralın Anayasa’ya aykırı olmadığı gerekçesi ile esastan reddedilmiştir. Söz konusu karar 12.9.2014 tarihli, 29117 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
7. Anayasa Mahkemesince işin esasına girilerek verilen ret kararından sonra aynı kural hakkında yeni bir başvurunun yapılabilmesi için, önceki kararın Resmî Gazete’de yayımlandığı 12.9.2014 tarihinden başlayarak geçmesi gereken on yıllık süre henüz dolmamıştır.
8. Açıklanan nedenle, Kanun’un ek 2. maddesinin (2) numaralı fıkrasında yer alan “Genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri ile…” ibaresine yönelik itiraz başvurusunun, Anayasa’nın 152. maddesinin son fıkrası ile 6216 sayılı Kanun’un 41. maddesinin (1) numaralı fıkrası gereğince esas incelemeye geçilmeksizin reddi gerekir.
III- HÜKÜM
24.4.1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun, 23.1.2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanun’un 340. maddesiyle değiştirilen ek 2. maddesinin (2) numaralı fıkrasının;
A- Esasına ilişkin incelemenin fıkrada yer alan “Genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri ile…” ibaresi ile sınırlı olarak yapılmasına,
B- “Genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri ile…” ibaresinin iptaline karar verilmesi talebiyle yapılan itiraz başvurusunun, Anayasa’nın 152. maddesinin dördüncü fıkrası ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 41. maddesinin (1) numaralı fıkrası gereğince REDDİNE,
26.5.2016 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
Başkanvekili
Burhan ÜSTÜN
Engin YILDIRIM
Üye
Serdar ÖZGÜLDÜR
Serruh KALELİ
Osman Alifeyyaz PAKSÜT
Alparslan ALTAN
Celal Mümtaz AKINCI
Erdal TERCAN
Muammer TOPAL
M. Emin KUZ
Hasan Tahsin GÖKCAN
Kadir ÖZKAYA
Rıdvan GÜLEÇ