ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 2002/111
Karar Sayısı : 2002/60
Karar Günü : 9.7.2002
Resmi Gazete tarih/sayı: 27.8.2002'de Tebliğ edildi.
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi
İTİRAZIN KONUSU : 17.7.1964 günlü, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 140. maddesinin dördüncü fıkrasının Anayasa'nın 2., 125. ve 155. maddelerine aykırılığı iddiasıyla iptali istemidir.
I- OLAY
1475 sayılı İş Kanunu'nun 98. maddesinin birinci fıkrasının (C) bendine göre kesilen para cezasının iptali istemiyle açılan davada söz konusu cezanın idari para cezası olması nedeniyle buna ilişkin davanın görülmesinin idari yargı mercileri yerine Sulh Ceza Mahkemesine bırakılmasını öngören 506 sayılı Yasa'nın 140. maddesinin dördüncü fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme iptali için başvurmuştur.
II- İTİRAZ KONUSU KURAL
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 140. maddesinin itiraz konusu dördüncü fıkrası şöyledir:
"İdari para cezaları tebliğ tarihinden itibaren (7) gün içinde Kuruma ödenir veya aynı süre içinde Kurumun ilgili ünitesine itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren (7) gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesine başvurabilirler. Mahkemeye başvurulması cezanın takip ve tahsilini durdurmaz."
III- İLK İNCELEME
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nün 8. maddesi uyarınca yapılan ilk inceleme toplantısında başvuru kararı ve ekleri, ilk inceleme raporu, itiraz konusu yasa kuralı, dayanılan Anayasa kuralları ve bunların gerekçeleri ile diğer yasama belgeleri okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasa'nın 152. ve 2949 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 28. maddesine göre mahkemeler bakmakta oldukları davalarda uygulayacakları yasa ya da kanun hükmünde kararname kurallarını Anayasa'ya aykırı görürler veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık savının ciddi olduğu kanısına varırlarsa o hükmün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya yetkilidirler. Ancak, bu kurallar uyarınca bir mahkemenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilmesi için elinde yöntemince açılmış ve görevine giren bir dava bulunması ve iptali istenen kuralların da o davada uygulanacak olması gerekmektedir. Uygulanacak yasa kuralları, davanın değişik evrelerinde ortaya çıkan sorunların çözümünde veya davayı sonuçlandırmada olumlu ya da olumsuz yönde etki yapacak nitelikte bulunan kurallardır.
Başvuran Mahkeme'de görülmekte olan davanın konusunu oluşturan para cezası, buna ilişkin 19.4.2002 günlü, 7941 sayılı idari işlemin tebliğ edilmesi için düzenlenen belgelerden de anlaşıldığı gibi 1475 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre kesilmiştir. 11.6.2002 günlü gerekçeli başvuru kararında ise 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 140. maddesinin uyuşmazlıkla ilgisi olmayan dördüncü fıkrasının iptali isteminde bulunulmuştur.
Açıklanan nedenlerle, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 140. maddesinin dava konusu olayda uygulanma olanağı bulunmayan dördüncü. fıkrasına ilişkin başvurunun Mahkeme'nin yetkisizliği nedeniyle reddi gerekir.
IV- SONUÇ
17.7.1964 günlü, 506 sayılı "Sosyal Sigortalar Kanunu"nun 3910 sayılı Yasa ile değiştirilen 140. maddesinin dördüncü fıkrası, itiraz başvurusunda bulunan Mahkeme'nin davada uygulayacağı kural olmadığından, bu fıkraya ilişkin başvurunun Mahkeme'nin yetkisizliği nedeniyle REDDİNE, 9.7.2002 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
Başkan
Mustafa BUMİN
Başkanvekili
Haşim KILIÇ
Üye
Samia AKBULUT
Yalçın ACARGÜN
Sacit ADALI
Ali HÜNER
Fulya KANTARCIOĞLU
Ertuğrul ERSOY
Tülay TUĞCU
Ahmet AKYALÇIN
Enis TUNGA