ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1966/2
Karar Sayısı : 1966/2
Karar Günü : 18.1.1966
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN MAHKEME: Bolvadin Asliye Ceza Mahkemesi.
İTİRAZIN KONUSU: 18 sefer 1299 tarihli Zabıtai Seydiye Nizamnamesinin 25 inci maddesindeki, yasak süre içerisinde balık avlayanlara verilecek cezalara ilişkin hükmün Anayasaya aykırı olduğu kanısına varıldığından iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
Anayasa Mahkemesinin, İçtüzüğün 15 inci maddesi uyarınca 18.1.1966 gününde ilk inceleme için yaptığı toplantısında; mahkeme yazısı ile ekleri ve rapor okundu. Gereği görüşülüp düşünüldü:
Zabıtai Seydiye Nizamnamesinin 25 inci maddesi hükmünün Anayasaya aykırı olduğu kanısına, mahkemece re’sen mi, yoksa taraflardan birinin itirazı üzerine mi varıldığı dosyadan anlaşılamamaktadır.
İtiraz üzerine bu kanıya varılmış ise tarafların bu yoldaki iddia ve savunmaları örneklerinin ve mahkemenin kendisini bu kanıya götüren görüşünü açıklayan kararının gönderilmesi 22.4.1962 gün ve 44 sayılı kanunun 27 inci maddesi hükmü gereği olduğundan İçtüzüğün 15 inci maddesi uyarınca bu eksiklerin tamamlanması için dosyanın geri çevrilmesi gereklidir.
SONUÇ: Gösterilen sebepten ötürü dosyanın mahkemesine geri çevrilmesine üyelerden Asım Erkan, Şemsettin Akçoğlu, Salim Başol, Muhittin Taylan ve Lûtfi Ömerbaş’ın muhalefetleriyle ve oyçokluğu ile 18.1.1966 gününde karar verildi.
Başkan
Lûtfi AKADLI
Başkan Vekili
Rifat GÖKSU
Üye
Asım ERKAN
Şemsettin AKÇOĞLU
İbrahim SENİL
İhsan KEÇECİOĞLU
A. Şeref HOCAOĞLU
Salim BAŞOL
Celâlettin KURALMEN
Hakkı KETENOĞLU
Fazıl ULUOCAK
Sait KOÇAK
Muhittin TAYLAN
Muhittin GÜRÜN
Lûtfî ÖMERBAŞ
MUHALEEFET ŞERHİ
22.4.1962 günlü ve 44 sayılı yasanın 27 inci maddesinde yer alan hüküm, Anayasa Mahkemesine başvurmanın geçerlilik (mutaberlik) şartı değildir.
Anılan hükmün Yasaya konulmasının amacı uygulanacak Yasa hükmünün ne yönden Anayasaya aykırı görüldüğünün Anayasa Mahkemesince bilinmesini sağlamak içindir.
Mahkemenin C.Savcılığına gönderdiği 3.1.1966 günlü yazıda Anayasaya aykırılığın nedenleri yeteri kadar açıklanmıştır. O halde esas yönünden inceleme yapılması gerekir. Çoğunluğun kararına bu nedenlerle muhalifiz.