ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 2001/118
Karar Sayısı : 2001/42
Karar Günü : 27.2.2001
R.G. Tarih-Sayı :24.04.2001'de tebliğ edildi.
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi
İTİRAZIN KONUSU :21.12.2000 günlü, 4616 sayılı "23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun"un Anayasa'nın 2. ve 10. maddelerine aykırılığı savıyla iptali istemidir.
I- İLK İNCELEME
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nün 8. maddesi gereğince yapılan ilk inceleme toplantısında; dava dosyası ve ekleri, ilk inceleme raporu, iptali istenilen yasa, dayanılan Anayasa kuralları, bunların gerekçeleri ve diğer belgeler okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasa'nın 152. ve 2949 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 28. maddesine göre, mahkemeler, bakmakta oldukları davalarda uygulayacakları yasa ya da kanun hükmünde kararname kurallarını Anayasa'ya aykırı görürler veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık savının ciddî olduğu kanısına varırlarsa o hükmün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya yetkilidirler. Ancak, bu kurallar uyarınca bir Mahkeme'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilmesi için; elinde yöntemince açılmış ve görevine giren bir davanın bulunması gerekmektedir.
Olayda, 31 Ocak 2000 günlü Adıyaman Valiliği Olur'u ile başlanan soruşturma sonucu Gölbaşı Kaymakamı tarafından 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'a göre sanığın Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca yargılanması için verilen ve dava açılması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen 7.3.2000 günlü, 2000/02 sayılı "yargılama izin kararı"nı içeren dosya, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nca iddianame düzenlenmeden Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi'ne havaleedilerek davanın görülmesine başlanmıştır.
4483 sayılı Yasa'nın 11. maddesinde, soruşturma izninin itiraz edilmeden veya itirazın reddi sonunda kesinleşmesi ya da soruşturma izni verilmemesine ilişkin karara karşı yapılan itirazın kabulü üzerine dosyanın, derhal yetkili ve görevli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderileceği, izin üzerine ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve diğer kanunlardaki yetkilerini kullanmak suretiyle hazırlık soruşturmasını yürüteceği ve sonuçlandıracağı; 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 163. maddesinin birinci fıkrasında da, yapılan hazırlık tahkikatı sonunda toplanan deliller kamu davasının açılmasına yeterli ise Cumhuriyet Savcısı'nın mahkemeye bir iddianame vermek suretiyle kamu davasını açacağı belirtilmiştir.
Mahkemenin elinde, bu kurallar uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen iddianame ile açılmış usulüne uygun bir kamu davası bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, başvurunun, başvuran Mahkeme'nin yetkisizliği nedeniylereddi gerekir.
II- SONUÇ
21.12.2000 günlü, 4616 sayılı "23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun" hakkındaki itiraz başvurusunun usulüne uygun biçimde açılmış bir dava bulunmadığından başvuran Mahkeme'nin yetkisizliği nedeniyle REDDİNE, 27.2.2001 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
Başkan
Mustafa BUMİN
Başkanvekili
Haşim KILIÇ
Üye
Samia AKBULUT
Yalçın ACARGÜN
Sacit ADALI
Ali HÜNER
FulyaKANTARCIOĞLU
Mahir Can ILICAK
Ertuğrul ERSOY
Tülay TUĞCU
Ahmet AKYALÇIN