“Davacı ... tarafından davalı ... aleyhine açılan Alacak (Kooperatif Aidat Borcundan Kaynaklanan) ilişkin davanın mahkememizde yapılan 03/11/2022 tarihli açık duruşması sonunda verilen tarihli 4 nolu ara kararına istinaden davalı vekilinin 05/12/2022 tarihinde dilekçe sunduğu görüldü.
Davalı vekili 05/12/2022 tarihli dilekçesinde özetle; Dosyada yer alan bilirkişi raporuna göre müvekkilin tapusunu aldığını, 12.02.2014 tarihi itibariyle kooperatif defter ve belgelerinde borç bakiyesinin sıfır olduğunu, ta ki 29.09.2022 tarihine kadar da herhangi bir borç kaydına rastlanılmadığını davacının dava açarken dahi ticari defterlerinde müvekkilinin borcunun olmadığını, kooperatifin dayanaksız olarak yargılama devam ederken müvekkiline borç çıkardığını, bu keyfi uygulamaların Anayasa tarafından da kabul görmeyeceğini, bu kapsamda keyfi uygulamaların önlenmesi maksadıyla yeknesaklık sağlanması noktasında yasanın çıkarıldığı ve Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin de bu görüşte olduğunun çıkan Yargıtay kararları ile sabit olduğunu, yalnızca Kayseri ili ibaresinin iptalinin talep edilmesinin de yasanın Yargıtay tarafından da anayasaya aykırı bulunmadığının sabit olduğu tüm bu sebeplerle davacının somut norm denetimine başvurulması yönündeki itirazının reddini talep etmiştir.
Davacı vekili 07/12/2022 tarihli talep dilekçesinde özetle; 03/11/2022 tarihli açık duruşma sonrasında davacının Anayasaya aykırılık iddialarına ilişkin davalının beyanda bulunduğunu dolayısıyla Anayasaya aykırılık iddiaları için somut norm denetimi yoluna başvurulması taleplerinin kabulüyle somut norm denetimi ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılmasını talep etmiştir.
Davanın açıldığı tarihten sonra yürürlüğe giren 7410 sayılı Kanunun 2. maddesi ile değişik 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na eklenen Geçici 11. maddenin bu davanın görülüp sonuçlandırılması bakımından uygulanması zorunlu bir kanun hükmü olduğu, kanun hükmünde belirtilen şartları tarafların taşıdığı, alınan bilirkişi raporunda da mevcut yasal düzenleme çerçevesinde tarafların hukuki durumunun değişik göstereceğinin anlaşıldığı, sonuç olarak; Anayasa Mahkemesi'ne somut norm denetimi bakımından başvuru yapılmasının usulü koşullarının sağlandığı anlaşılmıştır.
Anayasa Mahkemesi'ne somut norm denetimi bakımından başvuru yapılmasını gerektiren 7410 sayılı Kanunun 2. maddesi ile değişik 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na eklenen Geçici 11. maddenin içeriği itibariyle Anayasa'nın 2,10,13,35 ve 36. maddelerine, yasal anayasal ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğu ve bu sebeple Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak başvurunun ayrıca esas yönünden de yerinde olduğu kanaatine varılmıştır.
Dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
1-2709 Sayılı 1982 Anayasası'nın 2, 10, 13, 35 ve 36. maddelerine aykırılık teşkil eden 7410 sayılı kanunun 2. maddesi ile değişik 1163 sayılı Kooperatif Kanuna eklenen;
“GEÇİCİ MADDE 11- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, Kayseri ilinde aşağıdaki şartları taşıyan yapı kooperatifleriyle sınırlı olmak üzere bu madde hükmü uygulanır.
a) İnşaatların etaplar halinde yapılarak teslim edilmesi,
b) Terkin edilmemiş olması,
c) Yapımı tamamlanan etapta bağımsız bölüm malikine kooperatifçe tahakkuk ettirilen bedelin ödenmiş olması,
ç) Kooperatif tarafından üyeye konutunun tapu devrinin yapılmış olması şartlarının birlikte sağlanması halinde; konutun tapu devrinin yapılmasından sonraki dönemler için yapı kooperatifi tarafından yönetim giderleri hariç olmak üzere her ne ad altında olursa olsun yapılmış borçlandırmalar veya bu kapsamda üçüncü şahıslara kooperatif tarafından yapılan alacağın devrine ilişkin işlemler hükümsüzdür.
Birinci fıkra kapsamındaki şartları birlikte sağlayan kişilere karşı yapı kooperatifinin veya bu alacağı devralan üçüncü kişilerin yapı kooperatifi nedeniyle açmış oldukları her türlü alacak veya tazminat davaları ile bu kapsamda yapılan ilamsız icra takipleriyle ilgili olarak; ilgilinin talebi halinde bu davalarda verilen ve henüz kesinleşmemiş mahkeme kararları ile kesinleşen dava ve takiplere dayanılarak başlatılan icra işlemleri, haciz, satış ve tahliye uygulamaları durdurulur. Bu alacaklar kapsamında kesinleşen ilamlara dayanılarak devam eden takipler ile kesinleşen icra takiplerine son verilmesi için birinci fıkra uyarınca bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde borcun bulunmadığına dair davanın açıldığına ilişkin belgenin ibraz edilmesi zorunludur; borcun bulunmadığına ilişkin kesinleşen ilamın icra dairesine ibraz edilmesi halinde takip sonlandırılır.”
Somut norm denetimi için 2709 Sayılı 1982 Anayasası'nın 152. maddesi gereğince ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURULMASINA,
2- Anayasaya açıkça aykırılığı hususunda güçlü belirtilerin bulunduğu 6 aylık süre içerisinde açılan davalarda uygulamadan doğacak, sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların önlenmesi için esas hakkında karar verilinceye kadar, yukarıdaki kanun maddesinin ilgili cümleler yönünden ÖNCELİKLE-ACİLEN YÜRÜRLÜKLERİNİN DURDURULMASI HAKKINDA KARAR VERİLMESİ,
3- Anayasa mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar DAVANIN GERİ BIRAKILMASINA,
4- Anayasaya' ya aykırılığın değerlendirilmesi için dosya içeriği ve belgelerin onaylı birer suretinin ANAYASA MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE,
5- 2709 sayılı 1982 Anayasası'nın 152/3. maddesinin amir hükmü gereği dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gelişinden başlamak üzere beş ay içinde karar verilmesinin beklenmesine, bu süre içinde karar verilmezse davanın yürürlükteki kanun hükümlerine göre sonuçlandırılmasına karar verildi.”
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 2023/15
Karar Sayısı : 2023/8
Karar Tarihi : 25/1/2023
R.G.Tarih-Sayı : Tebliğ edildi.
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN: Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi
İTİRAZIN KONUSU: 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na 10/6/2022 tarihli ve 7410 sayılı Kanun’un 2. maddesiyle eklenen geçici 11. maddenin Anayasa’nın 2., 10., 13., 35. ve 36. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi talebidir.
OLAY: Konut yapı kooperatifi ortağının aidat borcu nedeniyle açılan davada itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme, iptali için başvurmuştur.
I. İPTALİ İSTENEN KANUN HÜKMÜ
Kanun’un itiraz konusu geçici 11. maddesi şöyledir:
“Geçici Madde 11- (Ek:10/6/2022-7410/2 md.)
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, Kayseri ilinde aşağıdaki şartları taşıyan yapı kooperatifleriyle sınırlı olmak üzere bu madde hükmü uygulanır.
ç) Kooperatif tarafından üyeye konutunun tapu devrinin yapılmış olması,
şartlarının birlikte sağlanması halinde; konutun tapu devrinin yapılmasından sonraki dönemler için yapı kooperatifi tarafından yönetim giderleri hariç olmak üzere her ne ad altında olursa olsun yapılmış borçlandırmalar veya bu kapsamda üçüncü şahıslara kooperatif tarafından yapılan alacağın devrine ilişkin işlemler hükümsüzdür.
II. İLK İNCELEME
1. Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü (İçtüzük) hükümleri uyarınca yapılan ilk inceleme toplantısında başvuru kararı ve ekleri, Raportör Hilal YAZICI tarafından hazırlanan ilk inceleme raporu ve itiraz konusu kanun hükmü okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
2. 30/3/2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un “Anayasaya aykırılığın mahkemelerce ileri sürülmesi” başlıklı 40. maddesinde Anayasa Mahkemesine itiraz yoluyla yapılacak başvurularda izlenecek yöntem düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin (1) numaralı fıkrasında bir davaya bakmakta olan mahkemenin bu davada uygulanacak bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümlerini Anayasa'ya aykırı görmesi hâlinde veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varması durumunda, bu fıkrada sayılan belgeleri dizi listesine bağlayarak Anayasa Mahkemesine göndereceği belirtilmiş; anılan fıkranın (a) bendinde de “İptali istenen kuralların Anayasanın hangi maddelerine aykırı olduklarını açıklayan gerekçeli başvuru kararının aslı” Mahkemeye gönderilecek belgeler arasında sayılmıştır. Maddenin (4) numaralı fıkrasında ise açık bir şekilde dayanaktan yoksun veya yöntemine uygun olmayan itiraz başvurularının Anayasa Mahkemesi tarafından esas incelemeye geçilmeksizin gerekçeleriyle reddedileceği hükme bağlanmıştır.
3. İçtüzük’ün 46. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendinde de itiraz yoluna başvuran mahkemenin gerekçeli kararında, Anayasa’ya aykırılıkları ileri sürülen hükümlerin her birinin Anayasa’nın hangi maddelerine, hangi nedenlerle aykırı olduğunun ayrı ayrı ve gerekçeleriyle birlikte açıkça gösterilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
4. Yine İçtüzük’ün 49. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendinde Anayasa Mahkemesince yapılan ilk incelemede, başvuruda eksikliklerin bulunduğunun tespit edilmesi hâlinde itiraz yoluna ilişkin işlerde esas incelemeye geçilmeksizin başvurunun reddine karar verileceği; (2) numaralı fıkrasında ise anılan (b) bendi uyarınca verilen kararın itiraz yoluna başvuran mahkemenin eksiklikleri tamamlayarak yeniden başvurmasına engel olmadığı belirtilmiştir.
5. Yapılan incelemede başvuran mahkeme tarafından itiraz konusu kuralın Anayasa’nın bazı maddelerine aykırı olduğunun iddia edilmesine karşın bu maddelere yönelik herhangi bir aykırılık gerekçesine yer verilmediği anlaşılmıştır. Bu itibarla kuralın hangi nedenlerle Anayasa’nın anılan maddelerine aykırı olduğu ayrı ayrı ve gerekçeleriyle birlikte açıkça gösterilmemiştir.
6. Açıklanan nedenle 6216 sayılı Kanun’un 40. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendi ile İçtüzük’ ün 46. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendine aykırı olduğu anlaşılan başvurunun 6216 sayılı Kanun’un 40. maddesinin (4) numaralı fıkrası gereğince yöntemine uygun olmadığından reddi gerekir.
III. HÜKÜM
24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na 10/6/2022 tarihli ve 7410 sayılı Kanun’un 2. maddesiyle eklenen geçici 11. maddenin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi talebiyle yapılan itiraz başvurusunun 30/3/2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 40. maddesinin (4) numaralı fıkrası gereğince yöntemine uygun olmadığından REDDİNE 25/1/2023 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
Başkan
Zühtü ARSLAN
Başkanvekili
Hasan Tahsin GÖKCAN
Kadir ÖZKAYA
Üye
Engin YILDIRIM
Muammer TOPAL
M. Emin KUZ
Rıdvan GÜLEÇ
Recai AKYEL
Yusuf Şevki HAKYEMEZ
Yıldız SEFERİNOĞLU
Selahaddin MENTEŞ
Basri BAĞCI
İrfan FİDAN
Kenan YAŞAR
Muhterem İNCE