ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1967/8
Karar Sayısı : 1967/7
Karar Günü : 24.2.1967
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN MAHKEME: Bigadiç Sulh Ceza Mahkemesi.
İTİRAZIN KONUSU: 6831 sayılı Orman Kanununun 91/1 nci maddesine aykırı hareket eden sanık kişi hakkındaki kamu dâvasının duruşması sırasında; Mahkemece, 6831 sayılı Orman Kanununun 116. maddesi Anayasa’nın 36. maddesi hükmüne aykırı görülerek bu maddenin iptali istenmiştir.
Anayasa Mahkemesinin, İçtüzüğün 15. maddesi uyarınca 24.2.1967 gününde ilk inceleme için yaptığı toplantıda; 4.2.1967 günlü ve 965/128 sayılı Mahkeme yazısı ile ekleri ve hazırlanan rapor okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
İddianamenin, sanık hakkında 6831 sayılı Kanunun 91/1. maddesinin uygulanması isteği ile düzenlendiği, Sulh Ceza Mahkemesinin ise, ayni kanunun 116. maddesinin tümünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvurduğu dosyanın incelenmesinden anlaşılmaktadır.
Mahkemece bu ayrılığın sebebi açıklanmadığı gibi, duruşma sırasında suçun vasfının değiştiği kanısına varılmışsa bu konudaki usulî işlemin yerine getirilip getirilmediği de beli olmamaktadır.
Ayrıca Mahkemece Anayasa’ya aykırılık konusunda verilmesi gereken karar örneği de dosyada yoktur.
Bu sebeple:
a) Mahkemece Anayasa’ya aykırılık konusunda verilmesi gereken karar örneğini,
b) Duruşma tutanağı örneğinin,
c) 116. maddenin tümünün iptali istendiğine göre, maddenin tümüne ilişkin gerekçenin mahallî Mahkemesinden istenmesi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen eksiklerin, 22.4.1962 günlü ve 44 sayılı Kanunun 27. maddesi hükümleri gözönünde tutularak, tamamlanması için dosyanın Mahkemeye geri çevrilmesine (a) ve (b) bentlerinde oybirliği ile, (c) bendinde Üyelerden Avni Givda’nın muhalefeti ve oyçokluğu ile 24.2.1967 gününde karar verildi.
Başkan
İbrahim SENİL
Başkan Vekili
Lûtfi ÖMERBAŞ
Üye
Şemsettin AKÇOĞLU
İhsan KEÇECİOĞLU
Feyzullah USLU
A.Şeref HOCAOĞLU
Fazlı ÖZTAN
Celâlettin KURALMEN
Hakkı KETENOĞLU
Fazıl ULUOCAK
Avni GİVDA
Muhalefet şerhi aşağıda
Muhittin TAYLAN
İhsan ECEMİŞ
Ahmet AKAR
Muhittin GÜRÜN
MUHALEFET ŞERHİ
Durum ancak mahkemenin kararı ve duruşma tutanağı incelendikten sonra aydınlanacağından şimdiden gerekçe istenilmesine yer yoktur.