ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1963/215
Karar Sayısı : 1963/81
Karar Günü : 8.4.1963
İSTEMDE BULUNAN : Reşat Yamaner, Eskiyeni Caddesi, No:28, kat 1.Eyüp-İstanbul
İSTEMİN KONUSU : İstemde bulunan 28.3.1963 günlü dilekçesinde: Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olup 1924-1935 yılları arasında İktisat Bakanlığında değişik görevlerde çalıştığını, görevden istifaen ayrıldıktan sonra 1937 yılında Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğüne stajyer müfettiş olarak girdiğini, bu idarece kanuna aykırı olarak eski hizmetleri gözönünde tutulmadan hizmete yeni girmiş gibi barem derecesinin tayin edilmiş olduğunu, Ankara Ticaret Mahkemesine bu konuda açtığı davanın zaman aşımı yönünden reddedildiğini ve 1955 yılında da emekliye çıkarıldığını ileri sürerek yapılan yanlış işlemin iptali ile barem derecelerinin düzeltilmesine karar verilmesini istemiştir.
Anayasa Mahkemesinin, İçtüzüğün 15. maddesi uyarınca 8.4.1963 gününde ilk inceleme için yapılan toplantısında; işin, niteliği bakımından başka güne bırakılmasına lüzum görülmeyerek incelemeye devam edilmesine oybirliği ile karar verildikten sonra, dilekçe ve rapor okundu. Gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasa Mahkemesinin kanunların denetimi ile ilgili görev ve yetkileri Anayasanın 147. ve Anayasa Mahkemesinin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkındaki 22.4.1962 gün ve 44 sayılı kanunun 20. maddelerinde gösterilmiştir. Dilekçe, bu maddelerde belirtilen konulardan hiç birisini kapsamamaktadır. Bu bakımdan, dilekçenin görev yönünden reddedilmesi sözü geçen 44 sayılı kanununun 42. maddesi hükmü gereğidir.
SONUÇ : Gösterilen sebepten ötürü dilekçenin reddine, işbu kararın dilekçe sahibine tebliğine 8.4.1963 gününde oybirliği ile karar verildi.
Başkan
Sünuhi ARSAN
Başkan Vekili
Tevfik GERÇEKER
Üye
Osman YETEN
Rifat GÖKSU
İ.Hakkı ÜLKMEN
Lûtfî AKADLI
Şemsettin AKÇOĞLU
İbrahim SENİL
Salim BAŞOL
Hakkı KETENOĞLU
Ekrem KORKUT
Ahmet AKAR
Muhittin GÜRÜN
Lûtfî ÖMERBAŞ
Ekrem TÜZEMEN