ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1963/348
Karar Sayısı : 1963/281
Karar Günü : 25.11.1963
İSTEMDE BULUNAN: Abdurrahman Attar, Cebrail mahallesi Oruçreis No: 2/1, Antakya - Hatay.
İSTEMİN KONUSU: İstemde bulunan 15.11.1963 günlü dilekçesinde: Şükrü Kanatlı adındaki kişiye olan ipotek borcundan dolayı aleyhinde yapılan kovuşturmada, arsalarında biçilen kıymete karşı yaptığı şikâyet ve itirazının Hatay İcra Hukuk Hakimliğince kesin olarak ref’edildiğini, temyiz hakkı tanınmamasının adalet prensiplerine aykırı olduğunu ileri sürerek, temyiz yolunu kapayan İcra ve İflâs kanununun 363. maddesinin iptaliyle temyiz hakkının tanınmasına karar verilmesini istemiştir.
Anayasa Mahkemesinin, içtüzüğün 15. maddesi uyarınca 25.11.1963 gününde ilk inceleme için yaptığı toplantısında; işin, niteliği bakımından başka güne bırakılmasına lüzum görülmeyerek incelemeye devam edilmesine oybirliği ile karar verildikten sonra dilekçe ile eki ve rapor okundu. Gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasanın 149. ve Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri hakkındaki 22.4.1962 gün ve 44 sayılı Kanunun 21. maddelerinde iptal dâvası açmaya yetkili olan kişi, kurul ve makamlar açıkça gösterilmiştir. İstemde bulunan, bu maddelerde sayılanlardan değildir. Bu sebeple istemin, istekte bulunanın yetkisizliği yönünden reddi gereklidir.
SONUÇ: Gösterilen sebepten ötürü istemin reddine, işbu kararın dilekçe sahibine tebliğine 25.11.1963 gününde oybirliği ile karar verildi.
Başkan
Sünuhi ARSAN
Üye
Osman YETEN
Rifat GÖKSU
İsmail Hakkı ÜLKMEN
Lûtfi AKADLI
Şemsettin AKÇOĞLU
İbrahim SENİL
İhsan KEÇECİOĞLU
Salim BAŞOL
Celâlettin KURALMEN
Fazıl ULUOCAK
Ahmet AKAR
Muhittin GÜRÜN
Lûtfî ÖMERBAŞ
Ekrem TÜZEMEN