ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1962/212
Karar Sayısı : 1962/61
Karar Günü : 8.10.1962
İSTEMDE BULUNAN : Emekli P.Kd.Yüzbaşı Cemal Gökberk, Posta Cad, Avrupa Oteli No: 14 Ankara.
İSTEMİN KONUSU: İstemde bulunan; Mahkememizin 962/9 sayısında kayıtlı şikâyet ve ihbarına ek olarak gönderdiği dilekçede, Danıştay 5 inci Dairesine açtığı Harp Malûllüğünün tanınması hakkındaki davasının haksız olarak reddedildiğini beyanla Danıştay aleyhine tazminat davası açabilmesi için Anayasa Mahkemesince 5 inci Daire kararının iptali hakkında verilecek kararın kendisine tebliğini istemektedir.
Anayasa Mahkemesinin, İçtüzüğün 15 inci maddesi uyarınca 8.10.1962 gününde ilk inceleme için yapılan toplantısında işin niteliği bakımından esasının tetkikine oyçokluğuyla karar verildikten sonra 1.10.1962 tarihli dilekçe ve rapor ve bu konu ile ilgili 962/9 sayılı dava dosyası okundu. Gereği görüşülüp düşünüldü:
İstemde bulunanın, hakkında Danıştay 5 inci dairesince verilen kararın iptaline ilişkin isteği üzerine yapılan görüşmede dilekçenin görev yönünden reddine karar verildiği 962/9 sayılı dosyanın incelenmesinden anlaşıldığı cihetle bu konuda yeniden karar verilmesi caiz görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen sebepten dolayı bu konuda yeniden karar vermeğe yer olmadığına, işbu kararın dilekçe sahibine tebliğine oybirliği ile ve kararın Resmî Gazete’de yayınlanmasına mahal olmadığına çoğunlukla 8.10.1962 gününde karar verildi.
Başkan Vekili
Tevfik GERÇEKER
(Muhalif)
Üye
Rifat GÖKSU
Lûtfî AKADLI
Şemsettin AKÇOĞLU
İbrahim SENİL
İhsan KEÇECİOĞLU
Salim BAŞOL
Celâlettin KURALMEN
Yekta AYTAN
Hakkı KETENOĞLU
Fazlı ULUOCAK
Ahmet AKAR
Muhittin GÜRÜN
Lûtfî ÖMERBAŞ
Ekrem TÜZEMEN
MUHALEFET ŞERHİ
Anayasa’nın 152 nci ve Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve yargılama Usulleri hakkındaki 44 Sayılı Kanunun 51 inci maddelerinde, Anayasa Mahkemesi kararlarının Resmî Gazetede hemen yayınlanacağı kesin olarak ifade edilmiş olduğundan bu kararın da, (Anayasa Mahkemesi Kararı) olması itibariyle, Resmî Gazetede ilân edilmesi zaruridir.
Kararın bu esasa aykırı olan hükmüne muhalifiz.
Ortada müzakere mevzuu yapılacak ve karara bağlanacak bir cihet yoktur.
İlk müracaat reddedildiğine göre karardan sonra verilen ek dilekçe hakkında yapılacak bir muamele olmadığının istemde bulunanın Başkanlıkça bildirilmesi kâfidir.
Bu sebeple muhalifim.